Beslenme şeklimiz vücudumuza doğrudan veya dolayı olarak sürekli etki de bulunmaktadır. Vücudun enerji ihtiyacını tükettiğimiz gıdalar ile karşılamaktayız. Enerji ihtiyacının yanında doku ve organların doğru çalışması içinde gerekli diğer destek materyallerini de sağlamaktadır. Elbette saç sağlığı için de birden fazla besine ihtiyaç duyulmaktadır. En önemli 10 tanesini kısaca açıklayalım.

Yumurta; vücut için en önemli protein kaynaklarından birisidir. Yapısında birden fazla vitamin mineral bulunmaktadır. Bunlar doymuş ve doymamış yağlar, karbonhidratlar, yağ asitleri, tiamin, riboflavin, niasin, folat, kalsiyum, demir, çinko, iyod, sodyum, manganez, biotin, A – B12 – D – E – B6 vitaminleri gibi birden fazla materyal bulunmaktadır. Hem cildin hem de saçın yağ dengesini koruyarak daha kaliteli hale getirir. Zayıflamış mat görünümde ki saçları besleyip kuvvetlendirerek daha canlı ve güçlü saçlar elde etmemizi sağlar ve saç dökülmesini engellemiş olur.

Yulaf; genel olarak kalbi korur, kan basıncını dengeler, kolesterolü dengeler, sindirim sistemini rahatlatır, kan şekerini düzenlemek gibi ana etkileri olsada içerdiği özel vitamin mineraller sayesinde saçı besleyerek güçlendirir. Bunlar ise manganez, demir, kalsiyum, potasyum, çinko, fosfor, folat, mağnezyum, B1 – B3 – B5 – B6 vitaminleridir.

Yeşil yapraklı sebzeler; içerisinde birden fazla vitamin mineral bulundurmasının yanında yanın da tüketilen gıdalarda ki vitamin ve minerallerin vücut tarafından emilimini güçlendirir. Örneğin yumurta ile birlikte tüketilirlerse vücudun demir emilimi artar. Bu sebzelerin içerisinde çoğunlukla demir, çinko, magnezyum, potasyum, A – B9 – C – E vitaminleri bulunur. Bunlar saçı ve saç derisini güçlendirerek saçların dökülmelerini engelleyerek güçlenmelerini sağlar.

Meyveler; etki bölgeleri ve yararları çok fazladır. İçeriklerinden birden fazla vitamin ve mineral bulunmaktadır. Belli başlı olanları pektin, flovonoid, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, sakaroz, folik asit, A – B – C – D – E – K vitaminleridir. Bunlar saçı ve saç derisini güçlendirerek saçların dökülmelerini engelleyerek güçlenmelerini sağlar.

İlginizi Çekebilir  SAFİR FUE

Balık; diğer kırmızı ve beyaz et gruplarında bunulan proteinlerin yanı sıra ekstra protein mineral, vitamin ve yağ asitleri bulunur. Özellikle Omega 3, EPA, DHA gibi yağ asitleri bakımından çok farklıdır. Yine fosfor, magnezyum, çinko, selenyum, iyot, çinko, demir ve A – D – B12 vitaminlerince de zangindir. Bunlar saçı ve saç derisini güçlendirerek saçların dökülmelerini engelleyerek güçlenmelerini sağlar.

Süt ve süt ürünleri; bu tarz ürünlerin içerisinde bulunan bazı mineraller başka hiçbir besinde bu kadar yüksek oranda bulunmaz. Özellikle kalsiyum ve fosfor açısından büyük fark vardır. Yine içerisinde bulunan özel proteinlerin yanı sıra birden fazla vitamin ve mineraller bulunmaktadır. Bunlar kalsiyum, iyot, magnezyum, fosfor, sodyum, karoten, vitamin A, vitamin C, tiamin, niasin, riboflavin gibidir. Ayrıca yine başka vitamin, mineral ve proteinlerin üretimini ve emilimini arttırmaktadır.

Baklagiller; neredeyse et kadar aminoasit içermektedirler. Birlikte tüketildiği diğer besin gruplarına göre belir vitamin ve minerallerin vücut tarafından emilim oranları artmaktadır. Örneğin sebzeleri ile tüketildiğinde demir emilimi artar. İçerilerinde tüm B grubu vitaminlerini bulundururlar ve E vitaminince zengindirler. Tabi ki ayrıca içlerinde magnezyum, çinko, demir, kalsiyum, folik asit, potasyum, bakır gibi mineralleri de içermektedirler.

Kuruyemişler; içerilerinde bulunan yağ asitleri, proteinler, mineraller ve vitaminler olarak özel bir besin grublarıdır. Fakat kavrulmamış halleriyle tüketmek daha doğru faydalanmamızı sağlayacaktır. Genelleme yapacak olursak içlerinde tüm A grubu vitaminler, tüm B grubu vitaminler, C – E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, bakır, çinko, sodyum, demir, potasyum, manganez, oleik ve linoleik yağ asitleri, ALA, arakidonik yağ asidi,  omega 3 yağ asitlerini bulundururlar.

Yağsız kırmızı et; Özellikle zengin demir ve çinko kaynağı olarak ön plana çıkmaktadır. Fakat içerisinde ayrıca pridoksinin, kobalaminin, niasin, selenyum, biotin, tiamin, pantotenik asit, omega 3, CLA, folasin, manganez, folik asit, gibi birden fazla yağ asidi, vitamin ve mineraller açısından zengindir.

İlginizi Çekebilir  SAÇ EKİMİNDE SAÇ KÖKÜ SAYISI İLE GREFT SAYISI ARASINDAKİ FARK NEDİR

Yağsız tavuk ve hindi eti; öncelikle belirtmek gerekir ki her ikisinde de demir ve aminoasitler bulunmasına rağmen hindi de daha fazla demir ve aminoasit bulunmaktadır. İçerilerinde fosfor, çinko, selenyum, demir, niasin, B6 vitamini, kalsiyum, sodyum, potasyum, metionin, tiamin,

Yukarıda görüldüğü gibi her besin gurubun da bazı vitamin, mineral ve proteinler benzer olsa da emilim ve faydalanma değerleri farklıdır. Ayrıca her besin grubunun da kendine has özel vitamin, mineral ve proteinleri bulunmaktadır. Bu yüzden dengeli beslenmek hepsinden ayrı ayrı faydalanmamızı sağlayacaktır.