Teknolojinin gelişmesi ile birlikte saç ekimi işlemlerinde kullanılan materyallerin kalitesi ve çeşitleri artmaktadır. Bu ürünler gerek saç foliküllerinin alımı işleminde, gerek kanal işleminde (köklerin yerleştirileceği micro keseler) gerekse de saç foliküllerinin ihtiyaç olan bölgeye ekimi esnasında kullanılmaktadırlar. Genellikle safir fue ismi ile tanınan kanal açma tekniğinde özel safir uç kullanılan yöntemden bahsedelim
Öncelikle safirin özelliklerinden bahsedelim. Safir alüminyum oksidin kristal formudur ve Corundum mineralinin alt türlerinden birisidir. Safir içerisinde krom, demir ve titanyum bulundurma oranlarına göre siyah, sarı, mavi, turuncu, pembe, renksiz ve yeşil gibi farklı renklerde bulunmaktadır. Safir elmastan sonra gelen en sert mineraldir ve sertlik derecesi 9 mohstur. Ayrıca yüksek ısılara karşı da oldukça dayanıklıdır.
Saç ekimi işlemi olacak kişi kurumumuza geldiğinde ilk önce ihtiyaç duyduğu alana göre saç kalitesi ve doku kalitesi analiz edilir ve kullanılacak saç ekim tekniği belirlenir. Kişi için en uygun yöntem de Safir uç kullanılacağı belirlendikten sonra hastanede kişiden önce 10cc kan alımı yapılır. Alınan bu kan ile hem kan testi yapılır hem de ekim sonrası PRP işlemi uygulanır. Kan testi sonuçları negatif çıktıktan sonra kişi saç ekim operasyonunun yapılacağı steril alanda bulunan özel odasına alınır. Uzmanlarımız tarafından kişi için en uygun saç ekim çizgisi belirlenir. Belirlenen çizgi kişiye gösterilir ve kişinin onayı alındıktan sonra köklerin alınacağı donör alana lokal anestezi işlemi uygulanmaya başlanır. Lokal anestezi işleminde de yine kişi için en uygun olan yöntem seçilmektedir. Lokal anestezi işlemi bittikten sonra kişinin saç kalınlığına göre uygun uç kullanılarak donör alanda micro FUE işlemine başlanır. Bu aşamada her bir saç folikülü tek tek sayılarak alınır. Saç foliküllerinin alımı aşaması bittikten sonra kişinin hem dinlenmesi hem de yemeğini yemesi için mola verilir ve sonrasında kanal açma aşamasına geçilir.
Kanal açma aşaması yani ihtiyaç olan bölgeye saç foliküllerinin yerleştirileceği micro keselerin açılması aşamasında öncelikle alınan saç foliküllerinin hangi bölgeye ne kadar dağıtılacağı ve hangi açıyla kesi yapılacağı tekrar hesaplanır. Bu aşamada kanalların açılmasında kullanılacak olan özel kesime sahip ve kalınlıkları saç folikülü kalınlığına göre özel olarak üretilen safir uçlar kullanılmaktadır. Safir ucun kalınlıkları 0.7mm – 1.2mm arasında değişmektedir.
Öncelikle bu aşamada kişiye göre değişiklik gösterebilse de neden normal slit veya choi pen yerine safir uç kullanılmakta biraz avantajlarından bahsedelim.
Öncelikle safir uç sterilasyon işlemleri esnasında ısıya karşı daha dayanıklı bir yapıya sahiptir ve deforme olma riski çok azdır. Diğerleri ise genellikle choi pen de krom uç, slit’te ise paslanmaz çelik uçlar kullanılmaktadır. Bu uçların sterilasyon esnasında deforme olma riskleri safire göre biraz daha fazladır.
Elmastan sonraki en sert yapıya sahip olan safir uçlar kanal açma esnasında kırılma riski taşımazken slit ve choi pen de bu risk bulunabilmektedir.
Safir uçlar özel kesimler ile elde edildikleri için daha pürüzsüz ve keskin bir yapıya sahiptirler. Bu sayede dokuya kesi yapılırken doku daha az direnç göstereceği için deformasyonsuz micro kesiklerin yapılamasına olanak sağlamaktadır.
Kullanılan teknikten dolayı aynı saç teli kalınlığına sahip olsa da kanal açma işleminde kullanılacak uçların kalınlıkları değişkenlik göstermektedir. Burada kullanılan en ince uç slit, ikinci sırada safir ve üçüncü sırada yani en kalın uca sahip choi pen gelmektedir.
Kanal açma tekniklerinden safir ucun diğer uçlardan yapısal olarak farkları bulunsa da saçların çıkış yönünü belirleyen kısım ise işlemi uygulayan kişinin profesyonelliği ile alakalıdır. Saç ekim işlemini yapan uzman mevcut saç yapısına göre en uygun açıyı belirler ve saç folikülü uzunluğuna göre uygun derinlikte kanal açar. Doğru açı ile kanal açılırsa saçlar doğal çıkar fakat yanlış açı ile kanal açılırsa saçlar çim adam gibi dik dik de çıkabilir. Kanal açılırken mevcut saç folikülünden daha derinde bir kesi açılmasına gerek yoktur. Aksine daha derin kesikler saç derisine daha çok zarar verir. Bu kısımda dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da ihtiyaç olan bölgeye göre en uygun yoğunlukta saç ekim işlemi uygulanmalıdır. Eğer gereğinden az yapılırsa diğer saçlar ile yapısal denge sağlanmaz ve saç ekimi yaptıran kişiyi tatmin etmemiş olur.
Safir uç yardımıyla kanal açma işlemi bittikten sonra donör alandan alınan saç foliküllerinin ihtiyaç olan bölgeye nakledilmesi işlemine geçilir. Bu transfer işleminde saç foliküllerinin sahip oldukları 1-2-3-4-5’li kök sayılarına göre alana dengeli dağıtılması esas alınmaktadır. Bu aşamada profesyonel bir şekilde bitirildikten sonra saç ekim işlemi tamamlanmış olmaktadır. Kişi ister evine isterse oteline geçerek istirahat etmektedir. Diğer saç ekim tekniklerinde olduğu gibi ikinci gün pansuman ve kontrol işlemi uygulanmaktadır. Üçüncü gün ise özel yıkama işlemine başlanmaktadır. Bu aşamalardan sonraki tüm prosedürler diğer saç ekim teknikleri ile aynıdır. Sadece ekilen saçların çıkış süreci kişiye göre değişiklik göstermektedir.