Saç ekimi operasyonunun başarını oranını belirleyen birden fazla kriter bulunmaktadır. Bunlardan öncelikli olanları saç ekimi işlemini yapacak personellerin profesyonelliği, donör alanın kalitesi, saç ekimine ihtiyaç olan bölgede ki doku kalitesi, saç ekimi yapılacak bölgenin büyüklüğüdür. Fakat bu kriterlerin yanında etki gösteren etkenler de bulunmaktadır. saç ekim işlemi bilindiği üzere her bir saç folikülünün alınmasından ekilmesine kadar ki geçen süreç pek de kısa bir zaman dilimi değildir. Bu zaman diliminde saç foliküllerini canlı tutmak saç ekimi operasyonu başarısını doğrudan etkilemektedir. Sonuçta ister 1000 greft sayılı isterseniz 5000 greft sayılı bir saç ekimi operasyonu yapın kökler yeterli canlılıkta değilse operasyon sonucu başarısız olacaktır.

Saç folikülünün canlı kalması için gereken uygun ortamı neye göre belirlememiz gerekir. İlk olarak bilmemiz gereken vücudumuz trilyonlarca hücrenin belirli bir düzen doğrultusunda bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Dolayısıyla donör alandan alınan her bir saç folikülü binlerce hücrenin bir araya gelmesinden oluşmaktadır. Hücrelerin canlı kalması saç folikülünün canlı kalması demektir. Canlıların temel yapıtaşı olarak nitelendirilen hücrelerin yaşaması için belirli şartlar gerekmektedir. Öncelikle donör alandan alınan saç foliküllerinin uygun sıvı ortamda bekletilmesi gerekmektedir. Tabi ki içerisine konulup bekletilecek sıvının özelliğine göre de canlı kalma süreci değişecektir. Hücrelerimiz belirli bir osmotik basınca sahiptir. Bu basınç sayesinde hücre içerisindeki besinler muhafaza edilirken hücre dışından da besin alımını gerçekleştirir ve canlı kalır. Örneğin hücre hipertonik bir ortama konulursa hücre su kaybeder veya hipotonik bir ortama konulursa deplamoliz olur süreç devam ederse de hemoliz olur. Her iki durumda da hücrenin dolayısıyla saç folikülünün yaşam süresini kısaltacaktır. Hücre için en uygun sıvı ortam izotonik ortamdır. Bu yüzden saç folikülünün canlı kalması için sıvı elektrolit dengesinin sağlandığı izotonik ortamlar tercih edilmelidir. Sıvı ortam için kullanılacak en uygun solüsyon ise % 0,9 NaCl çözeltisidir. Saç foliküllerini bu çözeltide bekletmek yaşam süresi bakımından en doğru karar olacaktır.

İlginizi Çekebilir  SAFİR FUE

Saç ekimi için donör alanda alından saç foliküleri %0,9 NaCl çözeltisinde bekletilirken de buz aküleri, özel odalar veya özel ekipmanlar ile soğutularak yaşam süreleri uzatılmaktadır. Sonuçta amacımız hücresel yapıyı koruyarak doku bütünlüğünü sağlamaktır. Bu sayede de saç foliküllerinin donör alandan alınıp ekilene kadar süreçte canlı kalmaları sağlanır. Ortalama bir saç ekim operasyonu ekilen greft sayısına, doku kalitesine, donör alan kalitesine göre değişiklik gösterse de 5 – 8 saat arası sürmektedir. Gerekli prosedürlere uyulduğu takdirde saç folikülü 12 – 14 saat arasında canlı kalacaktır.