Saç ekim operasyonu yaptıracak olan kişiler ilk operasyon başarı oranlarına göre kurumları araştırmaya başlarlar. Sonuçta saç ekimi işleminin başarı yüzdesini en fazla etkileyen konu işlemi yapan kişinin profesyonelliğidir. Fakat işlemi yapan kişi ne kadar iyi işçilik çıkartmış olsa da işlem sonrası dikkat edilmesi gereken konular vardır. Eğer bu konulara dikkat edilmezse veya yapılması gerekenler yapılmazsa işlemin başarı oranı düşmeye başlayacaktır. Bu durumlar ister saç ekimi ister kaş ekimi isterse sakal ekimi olsun dikkat edilmelidir. Bu konulara kısaca aşağıdaki gibidir;

  1. Saç ekim operasyonu sonrası ilk dakikadan itibaren 3 günlük süreçte dinlenme ve yatış pozisyonuna dikkat edilmelidir. Kişinin baş pozisyonu hafif yukarı bakacak şekilde olmalıdır. Bu pozisyonda iken operasyon süresince verilen sıvılar vücut dışına atılana kadar alın bölgesi ve göz çevresine kayması engellenir.
  2. Saç ekim operasyonu sonrası ilk geceden itibaren 8. Güne kadar uyuma şekli sırt üstü ve boyun ve ense kısmına destek (boyun yastığı veya havlu) konularak başın hafif yukarıda kaldığı pozisyonda uyumalıdır. Bu sayede ekilen köklerin yerinden oynama riski ortadan kaldırılır.
  3. Saç ekim operasyonu sonrası ilk 15 günlük süreçte çok yağlı ve tuzlu beslenmekten kaçınılmadır. Özellikle kırmızı meyvelerin tüketilmesine özen gösterilmelidir.
  4. Operasyon sonrası ilk 1 haftalık süreçte günden en az 2.5 litre su içmeye özen gösterilmelidir. Bu vücuda verilen ilaçların ve ödemin hızlı atılmasını sağlayacaktır.
  5. Operasyon sonrası özel olarak kullandırılan ilaçlar verilmektedir. Bunların saatleri ihmal edilmeden kullanılması gerekmektedir.
  6. Operasyon sonrası ekim bölgesi ve alım bölgesinde kaşıntı hissi olabilir. Bu bölgeler kaşınırsa saç folikülleri yerinden çıkabilir veya bölge sivilcelenebilir. Bu gibi durumlarda kaşıntı hissini ortadan kaldırmak için size verilen özel spreyler kullanılmalıdır.
  7. Operasyon sonrası giyim şekline dikkat edilmelidir. Özellikle ilk 7 günlük süreçte gömlek veya önden fermuarlı eşofman tarzı ürünler tercih edilmelidir. Yuvalar yakalı giysiler giyilirken köklere temas ederek onları yerinden çıkartma riski bulundurmaktadır.
  8. Operasyondan sonra ki 4. Günden itibaren istenirse şapka kullanılabilir. Fakat şapkanın kafayı sıkmaması gerekmektedir. Tehlikeli iş bölgelerinde çalışanlar 5. Günden itibaren baret kullanabilirler.
  9. Kişilerin işleri tozlu ve kirli ortamları bulunmalarını gerektiriyorsa ilk 5 gün bu bölgelere girmekten kaçınmaları tavsiye edilir. Çünkü bu tür bölgeler enfeksiyon riskinin oluşmasına neden olabilir.
  10. Operasyon sonrasında ilk 7 gün boyunca alkol tüketilmemelidir. Bu hem kanama riskini ortaya çıkartır hem de operasyon sonrası verilen ilaçları etkilerini azaltır veya yok eder.
  11. Operasyondan sonraki ilk gün pansuman için işlem yapılan kuruma gidilmesi gerekir. Bunun asıl sebebi ekim bölgesini kontrol ettirmektir. Ayrıca pansuman esnasında ufak temizleme işlemleri de yapılır.
  12. Operasyondan sonraki ilk günden itibaren duş yapılabilmektedir. Fakat su kesinlikle ekim ve alım bölgesine değmemelidir. Ayrıca ılık su sıcaklığı tercih edilmelidir.
  13. Operasyondan sonraki ilk gün genellikle dinlemeyi tercih etmek gerekir. Oturur pozisyonda ve yürürken alın bölgesi ve göz çevresinde ödem oluşma riski ortaya çıkmaktadır.
  14. Operasyondan sonraki 2. Günde ise özel yıkamanın yapılması için kuruma gidilmeli ilk özel yıkama işlemi yapılmalıdır. Sonraki 14 gün boyunca da aynı özenle yıkamalar yapılmalıdır.
  15. Operasyondan sonraki ilk 1 haftalık süreçte güneş altınca çok fazla beklenmelidir. Bu sürede saç derisi iyileşme aşamasında olduğu için pigmentasyon süreci negatif etkilenmemelidir.
  16. Operasyondan 8 gün sonra istenilen pozisyonda rahatça yatılabilir.
  17. Operasyon sonrası ilk 15 günlük süreçte saç telleri etrafında ki kabukların dökülmesi gerekmektedir.
  18. Operasyondan 15 gün sonrasında kan dolaşımını hızlandırmak için size öğretilen kuru masaj teknikleri uygulanmaya başlanmalıdır. Saç bölgesinde dairesel hareketler uygundur. Fakat sakal ve kaş bölgelerinden uzama yönüne doğru masaj yapılmalıdır.
  19. Operasyondan 15 gün sonrasında ihtiyaç var ise size tavsiye edilen özel vitaminler, şampuanlar ve losyonlar kullanılmalıdır.
  20. Operasyondan sonra ki ilk 30 günlük süreçte hamam, sauna ve yüzme gibi aktivitelerin yapılmamasına dikkat edilmelidir.
  21. Operasyondan sonra ki ilk 30 günlük süreçte ağır spor aktivitelerinden uzak durulmalı 20. Günden itibaren tempolu yürüyüşler ile başlanarak kademeli artış yapılmalıdır.
  22. Saç ekimi operasyonu sonrası ilk 6 aylık süreçte protein tozu ve steroid içeren ürünlerden uzak durulmalıdır.
  23. Saç ekim operasyonu sonrası saç kurutma makinası kullanılabilir. Fakat ılık veya soğuk sıcaklık derecesi tercih edilmelidir.
  24. Operasyondan sonra saçları kesimi tercihlerinde makine tıraşı yapılması için en az 1 ay geçmesi beklenmelidir. Ekim bölgesi içinse 6 ay geçmesi beklenmelidir. Fakat makas ile düzeltmeler 16. Günden itibaren uygulanabilmektedir.
  25. Operasyonun ilk gününden itibaren 6 ay boyunca ekim bölgesine travma yaratacak her türlü darbeden sakınılmalıdır.
  26. Ekilen bölgedeki saçlar eğer boyama yapılacaksa 6 ay beklenmesi gerekmektedir. Ayrıca hem orijinal saçların korunması hem de yeni saçlar çıkmaya devam ettiğinden kimyasal içeriği bulunan saç boyaları tercih edilmemelidir.
İlginizi Çekebilir  Dhi Yöntemi

Görüldüğü üzere saç ekimi operasyonun başarısını etkileyen unsurlar her ne kadar önemsiz ve basit gibi görünse de kesinlikle dikkat edilmelidir. Aklınıza takılan herhangi bir konu olduğunda da yanlış bir şey yapmaktansa kurumumuza başvurup istediğiniz zaman bilgi ve destek alabilirsiniz.